Rookmelders verplicht voor de VvE
Rookmelders zijn vanaf 1 juli 2022 verplicht in iedere woning in Nederland. De verplichting bestaat al langer voor nieuwbouw, maar de regelgeving gaat ook voor bestaande bouw gelden. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Het invoeren van deze nieuwe regel heeft als doel het redden van levens.
Wanneer zijn rookmelders verplicht?
- Per 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht.
- Dit geldt voor elke woonverdieping in ieder huis.
- Zowel koop- als huurwoningen en zowel bestaande als nieuwbouw moeten hieraan voldoen.
- De verplichting geldt ook voor besloten ruimtes die dienen als vluchtroute.
Wat betekent de rookmelder verplichting voor de VvE?
Heeft u al werkende rookmelders op elke verdieping? Dan heeft de wetswijziging geen gevolgen voor u. Heeft u nog géén rookmelder(s), dan wordt het tijd om ze aan te schaffen. Op iedere woonlaag moet een goedgekeurde brandmelder komen te hangen. Als de besloten gang op de begane grond een vluchtroute is voor een verdieping erboven, dan moet daar ook een werkende rookmelder hangen.
Rookmelders in gemeenschappelijke ruimten
Een brandbeveiligingsbedrijf kan de VvE adviseren omtrent de locaties van het plaatsen van rookmelders. Het verschilt namelijk per gebouw wat de beste plekken zijn voor het plaatsen van de melders. Ook kunnen zij het de vraag beantwoorden over hoeveel rookmelders noodzakelijk zijn. Het doel van de Vereniging moet zijn het verbeteren van de brandveiligheid in het gebouw.
Wat zijn de gevolgen hiervan voor de verzekeringen van uw VvE?
Tot op heden hebben de verzekeringsmaatschappijen van Vereniging van Eigenaren nog geen standpunt ingenomen ten aanzien van de wettelijke verplichtingen. Dit betekent dat zover nu bekend is er vanuit verzekeraars nog geen aanvullende vereisten worden gesteld omtrent rookmelders. Naar verwachting zullen de verzekeraars binnen afzienbare tijd de wetswijziging doorvoeren in de verzekeringsclausules.
Mocht uw V.v.E. in de toekomst een aangepaste verzekeringspolis krijgen met een (rookmelder)clausule dan dient de VvE te voldoen aan deze vereiste. Indien er bij een (brand)schade blijkt dat er niet is voldaan aan de gestelde vereiste dan kan de VvE het recht op een schade-uitkering verliezen.
Lees ook het artikel over
Modelreglement bij splitsing in appartementsrechten kleine vereniging van eigenaars 2021