Met enige regelmaat lezen we in het nieuws dat er mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis of zijn overleden aan de gevolgen van het inademen van koolmonoxide.
Dit komt vaak door onvoldoende ventilatie, mankementen aan de rookgasafvoerkanalen, achterstallig onderhoud of een verkeerde combinatie van installatiecomponenten.
Onlangs zijn er nog 16 bewoners onwel geworden in Rotterdam (12 februari 2017) door een defecte cv-installatie. Zeer kort daarna (14 februari 2017) werden 15 personen van een appartementencomplex in Amsterdam-Noord opgenomen in het ziekenhuis met misselijkheid en hoofdpijnverschijnselen.
Koolmonoxide oorzaak en probleem
Koolmonoxide is reuk- en smaakloos maar wel giftig. Jaarlijks eist koolmonoxidevergiftiging enkele honderden slachtoffers en vijf a tien doden.
Koolmonoxidevergiftiging ontstaat door een slechte verbranding.
Een andere oorzaak is een slecht functionerende rookgasafvoer. Hierdoor kan koolmonoxide in de woning terecht komen.
Rookgasafvoeren (RGA) zijn meestal weggewerkt. Appartementseigenaren zijn zich daardoor vaak niet bewust van de aanwezigheid van deze afvoeren, laat staan van de onderhoudsstaat en eventuele risico’s op koolmonoxide-ongevallen binnen een appartement of complex.
Veel voorkomende problemen met rookgasafvoeren zijn:
- een niet-condenserende ketel vervangen door een condenserende HR-ketel waardoor er corrosie ontstaat aan de afvoerbuizen
- reeds door corrosie aangetaste rookgasafvoer waardoor er gaten ontstaan zijn
- plaatsing van een nieuwe ketel zonder controle of bestaande rookgasafvoer hiervoor geschikt is
- foutief gemonteerde rookgasafvoeren
- vervuiling van het rookgasafvoerkanaal
- gebruik van onjuist materiaal
- inspectie of onderhoud van de RGA niet opgenomen is in de MJOP
Ondanks de opgestelde richtlijnen en eisen in bouwbesluiten gaat toch nog te vaak mis. Het probleem is kennisgebrek of het onbewust zijn van de risico’s.
Gevaren
Een appartementsrecht eigenaar is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen cv-ketel. De RGA is meestal als gemeenschappelijk eigendom van de VvE opgenomen in de splitsingsakte van de Vereniging van Eigenaars.
Maar de eigenaar-bewoner (en van rechtswege lid van de VvE) kan wel zorgen dragen voor zijn eigen cv-ketel dat deze door een erkend installateur is gemonteerd en correct is aangesloten op het rookgasafvoersysteem.
Deze vakbekwame installateur zou u er dan op kunnen wijzen dat het huidige RGA niet voldoet en dat deze aangepast dient te worden voordat hij de ketel kan en mag plaatsen waardoor de montage en installatiekosten (nog) verder oplopen.
In de praktijk gaat deze opdracht dan geregeld naar een ‘klusser’ welke wel bereid is de ketel te monteren en aan te sluiten op de RGA zonder verdere na controles. Met alle gevaren en gevolgen van dien.
Bewustwording
Om juist de bewustwording te stimuleren bij appartementseigenaren, Verenigingen van Eigenaars (VvE) en VvE–beheerders heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties twee document gepubliceerd:
- De veiligheid van collectieve rookgasafvoeren in woongebouwen
- informatieblad risico koolmonoxidevergiftiging
Het informatieblad bevat ook een handig stappenplan om draagvlak en bewustwording binnen uw eigen Vereniging van Eigenaars te creëren.
Alleen nog door erkende installateurs in 2019
Op de website van de overheid.nl valt te lezen dat alleen erkende bedrijven en vakbekwaam personeel nog cv-ketels en warmwatertoestellen op gas mag aanleggen en onderhouden. Dit geldt ook voor de buizen voor luchttoevoer en rookgasafvoer.
Dat staat in de brief van minister Blok (Wonen) aan de Tweede Kamer.