Kosten nieuw energielabel worden duurder. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken is niet van plan om de invoering van het duurdere energielabel voor appartementen uit te stellen. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer, die om uitstel had gevraagd. De regels moeten ingaan per 1 januari 2021.
Appartementseigenaren die voor 1 januari 2021 een energielabel aanvragen, kunnen veel geld besparen. Nu kan zo’n keurmerk nog online worden aangevraagd voor gemiddeld Euro 7,50. Vanaf 1 januari 2021 komt na de aanvraag een controleur kijken. Doordat de energieadviseur de uiteindelijke prijs bepaalt kan de prijs oplopen tot bijna Euro 200,-.
Een energielabel is verplicht bij verkoop of verhuur. Het keurmerk laat onder meer zien hoe goed het appartementsrecht geïsoleerd is. De overheid wil op deze manier stimuleren dat eigenaren hun appartement energiezuiniger maken door het bijvoorbeeld beter te isoleren en daarnaast een zuiniger verwarmingssysteem aan te leggen.
Alle appartementseigenaren hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Bij verkoop van het appartement moet dat voorlopig document zijn omgezet in een definitief keurmerk. Dat kan nu dus nog eenvoudig en voordelig online, maar moet vanaf 1 januari 2021 met een energieadviseur. Hiervoor dient u een afspraak met een energieadviseur te maken.
Hoe kom ik als appartementseigenaar aan een energielabel?
U kunt online uw voorlopige energielabel inzien maar ook een definitief energielabel aanvragen. Ook kunt u uw bestaande energielabel vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat u uw appartement energiezuiniger heeft gemaakt. Het energielabel blijft 10 jaar geldig.
Voorlopig energielabel opzoeken
U kunt controleren welk voorlopig energielabel uw woning heeft. Dit is een inschatting op basis van gegevens als woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Misschien heeft u uw vloer laten isoleren of bijvoorbeeld zonnepanelen laten installeren. Dit kunt u aangeven als u het voorlopige energielabel omzet in een definitief energielabel.
Definitief energielabel aanvragen
U kunt een definitief energielabel online aanvragen:
- Log met uw DigiD in op Energielabelvoorwoningen.nl.
- Controleer uw woninggegevens en pas ze eventueel aan.
- Voeg digitaal bewijs toe als de tool hier om vraagt (bouwtechnisch rapport, factuur, foto’s).
- Selecteer een erkend deskundige (op basis van tarief of reactietijd).
Lukt het u niet om online uw definitieve energielabel aan te vragen? Dan kunt u contact opnemen met de Helpdesk Energielabel: telefoonnummer: 0800-0808 of helpdesk@energielabel.nl.
Energielabel vernieuwen
Op Energielabelvoorwoningen.nl kunt u ook uw bestaande energielabel vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat u extra energiebesparende maatregelen heeft genomen.
Erkend deskundige controleert gegevens
De erkend deskundige controleert uw gegevens op afstand. Dit kan bijvoorbeeld een energieadviseur, makelaar of bouwtechnisch specialist zijn. De deskundige komt dus niet bij u thuis langs.
Zijn de gegevens goedgekeurd, dan ontvangt u het definitieve energielabel per e-mail van de Rijksoverheid. Na goedkeuring van uw gegevens vindt de registratie van het definitieve label automatisch plaats.
Soms ontvangt u al binnen een dag een definitief energielabel. Meestal duurt het iets langer. Dit is afhankelijk van de reactietijd van de erkend deskundige en de juistheid van het bewijsmateriaal.
Vragen over het energielabel?
U vindt veelgestelde vragen over het energielabel op de website van Milieu Centraal.
Staat uw vraag er niet tussen? Dan kunt u uw vraag stellen over het energielabel aan de Helpdesk Energielabel. De helpdesk kan u helpen bij onder andere deze vragen:
- Hoe kan ik een energielabel aanvragen?
- Wat moet ik doen als ik niet kan inloggen op de website Energielabel voor woningen?
- Moet ik een energielabel aanvragen voor een monument?
De helpdesk behandelt alleen vragen van particuliere woningeigenaren.
Woningcorporaties, makelaars en notarissen kunnen contact opnemen over het energielabel met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Uitgebreid energielabel vervangt vereenvoudigd energielabel (VEL)
Tot 31 december 2020 geldt het vereenvoudigd energielabel (VEL). Een appartementseigenaar geeft online een aantal woningkenmerken door. Een erkend deskundige keurt deze kenmerken op afstand. Waarna de Rijksoverheid het label vaststelt.
Een nieuw meer uitgebreid energielabel vervangt op 1 januari 2021 het VEL.
Energielabel aanvragen vanaf 1 januari 2021
Vanaf 1 januari 2021 maakt een appartementseigenaar een afspraak met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van het appartementsrecht. Bijvoorbeeld:
- de afmetingen;
- de aanwezige isolatie, zoals van het dak en de muren;
- de aanwezige installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen.
Op basis hiervan berekent de energieadviseur hoeveel energie er nodig is voor:
- verwarming;
- warm water;
- ventilatie;
- koeling van de woning.
Zo wordt het energielabel nauwkeuriger vastgesteld en is het mogelijk om verbeteringen aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het energielabel te staan.
Kosten nieuw energielabel
De kosten van een energielabel hangt af van meerdere factoren, waaronder:
- type woning;
- beschikbare documenten over de woning;
- de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken van de woning op te nemen.
De kosten voor een energielabel komen straks naar verwachting bij een eengezinswoning uit op gemiddeld Euro 190. Bij appartementen gaat het om gemiddeld Euro 100. Uiteindelijk bepaalt uw energieadviseur de prijs van het energielabel. De gemiddelde prijs wordt na 1 januari 2021 duidelijk.
VEL blijft geldig
Heeft u al een geregistreerd VEL? Die blijft gewoon 10 jaar geldig.