Referendum Wet verbetering functioneren verenigingen van eigenaars
De minister van BZK heeft te kennen gegeven dat het wetsvoorstel bekrachtigd is en dat daarover het onderstaande besluit is genomen:
Titel: Wijziging van Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek in verband met het verbeteren van het functioneren van verenigingen van eigenaars (Wet verbetering functioneren verenigingen van eigenaars)
Referendum
Binnen vier weken na de datum (1 juni 2017) van uitgifte van de Staatscourant Nr. 31199 (download als PDF) waarin deze mededeling is geplaatst, kan iedere kiesgerechtigde met betrekking tot deze wet waarvan is vastgesteld dat daarover een raadgevend referendum kan worden gehouden, een verzoek tot het houden van een referendum indienen.
Raadgevend referendum: Sinds 1 juli 2015 kunnen kiesgerechtigden over nieuw aangenomen wetten en verdragen een verzoek indienen tot het houden van een referendum. Het indienen van verzoeken gebeurt in twee fasen: een inleidende fase en een definitieve fase.
Een referendum geeft kiezers de mogelijkheid zich voor of tegen een wet of verdrag uit te spreken. Een vereiste voor de geldigheid van de uitslag is: een opkomst bij het referendum van minimaal 30 procent van het totale aantal kiesgerechtigden.De uitslag van een raadgevend referendum is raadgevend en niet bindend.
Een verzoek kan worden ingediend door het tekenen van deze lijst die voor deze wet beschikbaar is gesteld door de Kiesraad.
Eerste verzoek referendum (officieel: inleidend verzoek)
Binnen 4 weken moet de Kiesraad minimaal 10.000 handtekeningen van kiesgerechtigden ontvangen. De Kiesraad controleert binnen een week of er voldoende geldige handtekeningen zijn binnengekomen.
Zijn er voldoende handtekeningen? Dan maakt de Kiesraad via de Staatscourant bekend of zij het inleidend verzoek goedkeurt of afkeurt.
Definitief verzoek referendum
Is het inleidend verzoek goedgekeurd? Dan moet de Kiesraad binnen 6 weken minimaal 300.000 handtekeningen ontvangen die dit verzoek ondersteunen.
De Kiesraad controleert of er genoeg geldige handtekeningen zijn en besluit of er een referendum moet komen.
Stemming en vervolg
Mochten de benodigde handtekeningen voor een referendum voor deze wetswijziging gehaald worden dan zijn de volgende regels van toepassing.
Voor een geldig referendum moet minimaal 30% van de kiesgerechtigden komen stemmen. Is de opkomst lager dan 30%? Dan hoeft de regering niets te doen met de uitslag van het referendum. De wet treedt dan na het referendum gewoon in werking.
Er zijn twee mogelijkheden als de opkomst van het referendum 30% of meer is:
- Een meerderheid van de kiezers is voor. Dan kan de regering de wet waarover is gestemd invoeren.
- Een meerderheid van de kiezers is tegen. Dan kan de regering de wet intrekken. Of de regering besluit het advies naast zich neer te leggen en de wet toch in werking te laten gaan.