X

VvE en de Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid

Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) krijgen dankzij speciale noodwetgeving uitstel van 6 maanden.

De mogelijkheid om het vaststellen van de jaarrekening kan dus worden uitgesteld. Bovendien wordt door de noodwetgeving de mogelijkheid gecreëerd om digitaal en/of door middel van een videoverbinding te vergaderen en zo de besluiten te nemen.

Voor de meeste Vereniging van Eigenaars staat er in de Splitsingsakte of het Modelreglement een tijdsbestek waarbinnen de Algemene Ledenvergadering (ALV) gehouden moet worden.

In de ALV worden onder andere de jaarstukken besproken en décharge verleent aan het bestuur voor het gevoerde financiële beleid over dat boekjaar.

Veel bestuursleden geven op dit moment de voorkeur om de ALV uit te stellen in verband met het coronavirus (COVID-19).
Hierdoor kan het gebeuren dat de gestelde termijn waarbinnen de ALV moet plaatsvinden overschreden gaat worden.


Tijdelijke afwijkingen Burgerlijk Wetboek Verenigingen Van Eigenaars

Alle Verenigingen van Eigenaars zijn jaarlijks verplicht om een Algemene Ledenvergadering (ALV) te houden. De jaarlijkse algemene vergadering wordt doorgaans in het voorjaar gehouden, binnen zes maanden na afloop van het boekjaar.

Daar wordt de jaarrekening vastgesteld, wordt decharge verleend aan bestuurders en commissarissen en kunnen bestuurders of commissarissen worden benoemd.
De verplichtingen voor het houden van een algemene vergadering staan in Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek.

Om de verspreiding van COVID-19 te beperken kan het fysiek bijeenkomen voor een Algemene Ledenvergadering, maar ook van bestuurders, commissarissen, onwenselijk zijn.
Hoewel het Burgerlijk Wetboek faciliteiten biedt om via een elektronisch communicatiemiddel deel te nemen aan de Algemene Ledenvergadering en het stemrecht uit te oefenen, hebben niet alle Verenigingen van deze mogelijkheid gebruik gemaakt in hun statuten.

Om te voorkomen dat er twijfel bestaat over de rechtsgeldigheid van genomen besluiten indien een ALV niet volgens de wet en de statuten verloopt en om te voorkomen dat uitstel van een Algemene Ledenvergadering kan leiden tot het niet-naleven van wettelijke termijnen, strekt het wetsvoorstel ertoe om tijdelijk afwijkingen van wettelijke en statutaire bepalingen toe te staan.


Afwijkingen voor Verenigingen van Eigenaars

Ook bij Verenigingen van Eigenaars (VvE) bestaan problemen met het houden van fysieke vergaderingen. Knelpunten bij VvE’s zijn onder meer het besluiten over onderhoud, het vaststellen van de jaarrekening en het vaststellen van de bijdrage aan het reservefonds.
Daarom krijgen het bestuur dan wel de voorzitter de bevoegdheid om de wijze van vergaderen te wijzigen, vergelijkbaar als bij de Boek 2 BW-rechtspersonen.

VvE’s zijn niet alleen gebonden aan de statuten, maar ook aan reglementen (zie artikel 111, onderdeel d, van Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek), waarin bijvoorbeeld een termijn voor het houden van een vergadering wordt vermeld.

Deze termijnen kunnen door het bestuur worden verlengd met ten hoogste zes maanden. In Nederland bestaat een grote verscheidenheid aan VvE’s; grote, kleine, professionele en niet-professionele. Met name grote en niet-professionele VvE’s hebben hun beheerstaken uitbesteed aan professionele beheersorganisaties.

Als gevolg van COVID-19 zullen veel beheersorganisaties en bestuurders opnieuw Vergaderingen van Eigenaars moeten organiseren en bijwonen. Doordat de organisatiegraad van een VvE door de aard van haar leden vaak minder strak georganiseerd is dan in het geval van een onderneming, kost het voorbereiden, uitschrijven en houden van vergaderingen het bestuur en/of de professionele beheerder relatief veel tijd.

Hoewel het digitaal en/of per videoverbinding kunnen vergaderen zal zorgdragen voor een sterke verbetering van de continuïteit binnen VvE’s in Nederland, zal er een aanzienlijk aantal VvE’s (voornamelijk bestaande uit oudere eigenaars of in gevallen waarin zeer ingrijpende besluiten op de agenda staan) de voorkeur geven aan het houden van een ‘echte’ vergadering.


Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid

Download het als PDF:
voorstel COVID-19 Justitie en Veiligheid
memorie van toelichting COVID-19 Justitie en Veiligheid
verslag COVID-19 Justitie en Veiligheid

Zie ook:
tweedekamer.nl


Vragen over het coronavirus?

Voor actuele informatie en/of vragen over het coronavirus (COVID-19) verwijzen wij u door naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne.

Telefonisch is het RIVM dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur via 0800-1351.

RIVM

Vragen & antwoorden coronavirus RIVM

Rijksoverheid

Vragen & antwoorden coronavirus Rijksoverheid

Overige Artikelen